Seizoensgedicht - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Seizoensgedicht

Seizoensgedicht
Herfst 2022
Elke Erb werd in 1938 geboren in de Bondsrepubliek. Ze schrijft proza en poëzie. Daarnaast is ze vertaalster, onder andere uit het Russisch en Georgisch.

Vanaf haar twaalfde woonde ze in de toenmalige DDR. In het Oost-Berlijn van de jaren 60 hoorde ze bij de schrijvers die zich tegen de kunst keerden waarmee de staatsideologie moest worden gevoed. Ze schreven over hun persoonlijke ervaringen, wat hen in botsing bracht met het regiem. Erb publiceerde haar eerste bundel in 1975, met zowel proza als poëzie. Daarna volgen vele publicaties. Tussen 1988 en 2020 werd haar werk meer dan 10 keer bekroond. Twee jaar geleden kreeg ze de belangrijkste literatuurprijs van Duitsland, de Georg-Büchner-Prijs, die eerder is uitgereikt aan o.a. Christa Wolf, Peter Handke, Ingeborg Bachman en Paul Celan.

Elke Erb was meermalen te gast op het Poetry International Festival in Rotterdam, maar in het archief is geen opname van haar optredens bewaard gebleven. Wel vond ik een interview waarin ze vertelt hoe ‘Nachts, halb zwei, zu Hause’ is ontstaan. De aantekeningen die ze twee jaar lang elke dag maakte als ze gedurende vijf minuten opschreef wat er in haar opkwam, vormden de basis – niet alleen voor dit gedicht maar voor de hele bundel Sonanz (2008) waarin het is opgenomen. De ondertitel ‘5 Minute Notate’ verwijst naar dit dagelijkse moment van vrij schrijven.

Ik heb dit gedicht gekozen omdat ik het aanstekelijk vind: de stroom van associaties, de verrassende beelden, de terugkerende regel. Het is verstild en ik voel er ook iets vrolijks in.
Elke Erb - ’s NACHTS HALF VIER TER PLEKKE
Loop de piano langs, vinger in ’t haar,
zet de kruisbessenstruik winters, des winters,
korrelsneeuw, stap in de herfst met mijn schoen

Stap in de herfst met mijn schoen
zompige blaren loof november
denk aan de keuken, vertaald in

avondgelui, hertengewei of takwerk,
de verbonden vloer akelei akelei geheim
Loop de piano langs

Stap in de herfst met mijn schoen
in mijn rug de villa met diverse
daken als wimpers
Luister hoe het gedicht klinkt
Afbeelding bij hetfstgedicht 2022; copyright Janne van der Leer
© Janne van der Leer
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud