Redactie - Onderwijs: voorbeelden - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Redactie - Onderwijs: voorbeelden

Redactie
Van licht tot zicht
Året runt, tekst- en oefenboek, door Ellen de Bot & Elsa Kleine, uitgegeven door Coutinho.

Bijzonder van deze cursus Zweeds voor volwassenen is dat de begeleidende teksten in het Nederlands geschreven zijn: in de tijd dat ik Zweeds studeerde aan de Volksuniversiteit, bestond zo’n methode nog niet. De (tot de verbeelding) sprekende eland geeft hier en daar extra uitleg.


LOGO is een speelse methode voor woordenschatuitbreiding, ontwikkeld door Rezulto Onderwijsadvies. Voor groep 1 en 2 (LOGO 3000) deed ik eerder de eindredactie van de kaarten waarmee de leerkrachten werken in de klas. Behalve het verhaaltje (de semantisering) staan op elke leerkrachtkaart suggesties voor de interactieve verwerking, plus activiteiten. Voor groep 3 (LOGO Middenbouw) werkte ik zelf de ideeën voor de verhaaltjes uit. De kracht van de aanpak is dat de woorden niet alleen worden verteld maar ook getoond in beeld, gebaar, mimiek, en vaak ondersteund met voorwerpen. In die zin zijn het dus kleine scripts.

Voor vier woordclusters staat hier een voorbeeld van een leerkrachtkaart (voor- en achterkant) voor LOGO Middenbouw (opgeleverd in 2016). Beeld en vormgeving zijn verzorgd door Ariëtte Ettema.


‘Je hebt voor Rezulto geweldig redactiewerk verricht. Je bent punctueel, streng, maar ook creatief. Voor ons is het heel plezierig geweest dat we op zo'n fantastische manier hebben kunnen samenwerken. Niet voor niets kwamen we steeds weer bij je terug. Je had in de voorgaande jaren al veel teksten verbeterd, boeken gecorrigeerd en artikelen ingekort. Het lag voor de hand om jou te vragen voor het LOGO-project. Daar bleek je een rots in de branding door je gedegen, rustige manier van werken. Wat had je een engelengeduld, elke keer als er weer een ander idee moest worden uitgewerkt of een semantisering moest worden aangepast. Het resultaat mag er zijn, en jij hebt daaraan een geweldige bijdrage geleverd!’


Ik deed de eindredactie van Wereld vol Woorden, een lespakket voor nieuwkomers  van 6 t/m 12 jaar. Dit lesmateriaal is gebaseerd op de LOGO-methode en de bijbehorende woordplaten (zie het voorbeeld hierna). De thematische aanpak is ontwikkeld door Rezulto en de CED-groep Onderwijsadvies in opdracht van Stichting Kinderpostzegels en LOWAN Ondersteuning onderwijs nieuwkomers. Het veelzijdige (oefen)materiaal laat ruimte om te differentiëren op niveau. Meer dan honderd scholen werken sinds het schooljaar van 2019/2020 met het lespakket.

Omslag van het boekje met uitgewerkte lesideeën dat hoort bij het thema ‘Het weer’.
Van licht tot zicht. Een interdisciplinaire benadering van visuele communicatie van Kees van Overveld, uitgegeven door Coutinho. Een interdisciplinaire en systematische benadering van beeld voor hbo- en universitaire studenten.

'Mijn complimenten voor een heel nauwkeurige redactie: het moet een giga-klus zijn geweest. Je blijft heel dicht bij de tekst en je wijzigingsvoorstellen zijn vrijwel altijd helemaal in lijn met het verhaal.'
Praktijkonderzoek in de school
Praktijkonderzoek in de school van C. van der Donk & B. van Lanen, uitgegeven door Coutinho. Over de kernactiviteiten van praktijkonderzoek in het onderwijs, met oefeningen voor (aankomende) leraren.

'We zijn heel blij met je redactiewerk! Je blijkt elegante oplossingen aan te brengen, oplossingen die we zelf niet hadden kunnen bedenken.'
Zo werkt het
Zo werkt het. Begeleiding van jongeren van school naar werk door Rianne van der Weijden & Leo Witte, uitgegeven door Coutinho.

'Onze complimenten voor je werk: je nauwkeurige lezen en adequate opmerkingen. We zijn enerzijds verrast door het resultaat en anderzijds door wat we simpelweg over het hoofd hebben gezien.'
Steden vroeger en nu
Steden vroeger en nu van Marlite Halbertsma en Patricia van Ulzen, uitgegeven door Coutinho en in 2008 herzien. Een rijk geïllustreerd boek over de ontwikkeling van de Europese stad, niet alleen voor studenten maar voor iedereen met belangstelling voor de Europese cultuurgeschiedenis.
Schrijven met effect
Derde, herziene druk van Schrijven met effect van Mariët Hermans, voor een grotere schrijfvaardigheid. Uitgegeven door Coutinho. Hbo- en universitair niveau, met veel praktische adviezen.
Elementair Europees Gemeenschapsrecht
Zesde, herziene uitgave van Elementair Europees Gemeenschapsrecht van Puisuisse en Teubner, uitgeverij Wolters Noordhoff. Een boek waarin de student basiskennis opdoet; het bevat veel praktijkvoorbeelden en casussen.
Naut
Naut is de naam van de nieuwe methode voor natuur en techniek van uitgeverij Malmberg, voor kinderen van groep 3 t/m 8. Met mooie foto's, illustraties en spannende verhalen.
Tijd stip
Leerlingenboeken en docentenhandleidingen voor Tijdstip, een nieuwe geschiedenismethode voor het basisonderwijs van uitgeverij Wolters Noordhoff.
Biologie en verzorging voor jou 1
Biologie en verzorging voor jou: Hand- en werkboeken voor de zesdelige serie Biologie en verzorging voor jou, voor vmbo-t/havo/vwo (onderbouw), van uitgeverij Malmberg.
Biologie en verzorging voor jou 2
Biologie en verzorging voor jou: Hand- en werkboeken voor de zesdelige serie Biologie en verzorging voor jou, voor vmbo-kgt (onderbouw), van uitgeverij Malmberg.
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud