Vertaalvoorbeelden non-fictie - Bladerbeer

Ga naar de inhoud

Vertaalvoorbeelden non-fictie

Vertaling
De Vertel maar-serie Dinosaurussen gaat over de wereld van lang geleden. De reeks zet in op verrijking van de woordenschat. In mijn vertaling, die ook een bewerking is, heb ik gezocht naar een spannende wisselwerking tussen de eenvoudige, korte teksten en de paginagrote afbeeldingen.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie 'Dinosaurussen'.
Brachiosaurus van Tammy Gagne, uitgegeven door Ars Scribendi

Triceratops van Tammy Gagne, uitgegeven door Ars  ScribendiTyrannosaurus Rex van  Tammy Gagne, uitgegeven door Ars Scribendi
De boeken in de serie De trek van bijzondere dieren zijn bedoeld voor kinderen van 8 t/m 10 jaar. Het zijn stuk voor stuk verhalen over de bijzondere tocht die dieren maken om te overleven, elk jaar weer. In de korte teksten heb ik me gericht op ritme in de zinnen waardoor de vertaling een beetje poëzie geworden is. De tekeningen in deze serie hebben ook iets van gedichten.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie De trek van bijzondere dieren’.
De reis van monarchvlinders van Sharon K. Cooper & Joshua S. Brunet, uitgegeven door Ars Scribendi
De reis van grijze walvissen van Sharon K. Cooper & Joshua S. Brunet, uitgegeven door Ars Scribendi
De reis van keizerspinguïns van Sharon K. Cooper & Joshua S. Brunet, uitgegeven door Ars Scribendi
In de serie Op ontdekkingsreis voor lezers van 10 t/m 12 jaar draait het om expedities. Onderzoekers en ontdekkingsreizigers vertellen over het landschap waar ze van houden. Met veel feiten, en inspiratie voor eigen onderzoek en avontuur. Een spannende ervaring voor mij als vertaler om ook de teksten van deze serie op de doelgroep af te stemmen.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie Op Ontdekkingsreis’.
Woestijnen van Nick Hunter, uitgegeven door Ars Scribendi
Oceanen van Nick Hunter, uitgegeven door Ars Scribendi
Bergen van Chris Oxlade, uitgegeven door Ars Scribendi
Dit zijn drie van de zes boeken uit de serie Dieren-weetjes die ik vertaalde en bewerkte voor kinderen van 4 t/m 7 jaar in de Vertel Maar-reeks. (De andere titels zijn Dieren in gevaar, Dierenpraatjes, en Leeft het?) Elke spread bestaat uit een paginagrote foto, een eenvoudige (voor)leestekst plus vertelwoorden als inspiratie voor het gesprek. Vetgedrukte woorden worden achter in het boek verklaard.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie Dieren-weetjes’.


Wie eet wat? van Abbie Dunne, uitgegeven door Ars Scribendi
Samen sterk van Abbie Dunne, uitgegeven door Ars Scribendi
Nachtdieren van Abbie Dunne, uitgegeven door Ars Scribendi
De boeken in de serie Wat eet je me nou? voor kinderen  van 9 t/m 12 jaar gaan over de herkomst van vruchten, groenten en granen en de manier waarop ze groeien. In speels opgemaakte bladzijden krijgen kinderen bovendien suggesties voor zelf telen in een pot, en ze gaan met eenvoudige recepten de keuken in.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie Wat eet je me nou?’.
Granen & zaden van Vic Parker, uitgegeven door Ars Scribendi
Fruit van Vic Parker, uitgegeven door Ars Scribendi
Groenten van Vic Parker, uitgegeven door Ars Scribendi
Deze boeken in de serie Science - stap voor stap staan vol onderzoeksvragen en kleine opdrachten, om thuis te doen of in de klas (groep 3 t/m 6). De scherpe fotos die de details mooi zichtbaar maken vertellen een deel van het verhaal. Het zijn daarmee ook kijkboeken voor jonge kinderen. Ik heb me toegelegd op een heldere uitleg en een goede balans tussen tekst en beeld.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie Science - stap voor stap’.
Hoe planten groeien van Ruth Owen, uitgegeven door Ars Scribendi
Leeft het of niet? van Ruth Owen, uitgegeven door Ars Scribendi
Seizoen na seizoen van Ruth Owen, uitgegeven door Ars Scribendi
Ik vertaalde en bewerkte vier boeken in deze serie voor kinderen van 7 t/m 9 jaar: huisdieren vertellen over hun dag. Wat maken ze allemaal mee als er niemand thuis is? Op een fantasievolle manier laten de boeken zien hoe kinderen met hun huisdier om kunnen gaan. (De andere twee titels zijn Het geheime leven van mijn hamster, en Het geheime leven van mijn konijn.)

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie 'Het geheime leven van mijn...'

Het geheime leven van mijn hond van Mary Colson, uitgegeven door Ars Scribendi
Het geheime leven van mijn kat van Mary Colson, uitgegeven door Ars Scribendi
De serie ‘Natuur in beweging’ is verschenen in de reeks Corona AV+ die inzet op woordenschatverrijking voor beginnende lezers. Jonge kinderen krijgen uitleg over een natuurverschijnsel in het samen lezen-concept: op elke bladzijde één zin in grote letter, gevolgd door een tekstblokje voor de voorlezer. In mijn bewerking heb ik de beschrijvingen eenvoudig gehouden zonder te versimpelen. En net als in de dino-boeken van de Vertel maar-serie heb ik gezocht naar een spannend samenspel tussen tekst en beeld.

Plaats de cursor op de afbeeldingen voor vertaalfragmenten uit de serie 'Natuur in beweging'.

Vulkanen van Aaron Carr & Megan Cuthbert, uitgegeven door Ars Scribendi
Aardbevingen
Aardbevingen van Aaron Carr & Megan Cuthbert, uitgegeven door Ars Scribendi
Voor de eerste 12 deeltjes in de serie samenleesboeken van Corona AV+ vertaalde en bewerkte ik de teksten, voor kinderen van 4-7 jaar. (Van elk van de drie series is één deeltje afgebeeld.) Voor de interactieve website sprak ik de luisterteksten in.
Gigantische gebouwen en andere hoge megaconstructies is uitgegeven door Ars Scribendi. Het boek vol duizelingwekkende getallen hoort bij een serie van vier.
Expeditie berg is uitgegeven door Ars Scribendi in de serie Outdoor avontuur – in vertaling de berg op.

Tunnels en bruggen is uitgegeven door Ars Scribendi. Met Gigantische gebouwen hoort het boek bij een serie van vier.
Voor 501 EILANDEN en 501 STEDEN van uitgeverij Kosmos deed ik deelvertalingen. Ik vond het prettig toeven op heel veel prachtige plekken over de hele wereld.
In liefde ontwaken van John Welwood, uitgeven door Servire/Kosmos Uitgevers
In dit boek beschrijft psychothearapeut Welwood hoe we als individuen kunnen groeien door in de spiegel van de liefdesrelatie te kijken. Ik heb dit boek met veel plezier vertaald.
Een slecht begin is het halve werk. Ontwikkel je innerlijke veerkracht, van Bengt Stern, uitgegeven door Ankh-Hermes.
Met zijn werk in het Mullingstorp Instituut op het schiereiland Vikbolandet in Zweden, laat arts en psychotherapeut Stern zien dat tegenslag in de vorm van ziekte ons in contact kan brengen met ons onbegrensde potentieel.
Het enneagram in bedrijf & organisatie. De negen persoonlijkheidstypen in samenwerkingsverband en in teamvorming, van Helen Palmer en Paul B. Brown, uitgegeven door Servire.
De auteurs beschrijven in dit boek hoe de negen karakterbeschrijvingen van het enneagram eenvoudig en direct in werksituaties kunnen worden toegepast.
telefoon: 0318-769318 of 06-48099028
Terug naar de inhoud